Sector : Economie
Korenmolen Windlust stamt uit 1877 en is van origine een beltmolen, oftewel een molen op een natuurlijke of kunstmatig aanlegde heuvel: de molenbelt.
Tegelijkertijd heeft Windlust ook een omloop, wat het in feite tot een gecombineerde belt/stellingmolen maakt. De achtkantige molen is nog volledig maalvaardig. Op jaarbasis wordt er zo’n 75.000 kg graan gemalen, waarvan circa 25.000 kg spelt. De molen is ingericht met drie maalkoppels (molenstenen) voor het malen op de wind; indien nodig kan er één koppel stenen elektrisch worden aangedreven.
De molen is een rijksmonument.
De Baalderborg Groep heeft in 2014 de exploitatie van Windlust van de vorige molenaar overgenomen, toen deze door omstandigheden zijn bedrijf moest beëindigen. De Baalderborg Groep is een zorgorganisatie voor ouderen, gehandicapten en kind & jeugd. De groep heeft ruim 80 locaties in Drenthe en Overijssel met voorzieningen op het gebied van wonen, werken, dagactiviteiten, logeren en recreatie
Korenmolen Windlust biedt arbeidsplaatsen aan mensen met een verstandelijke beperking. Deze mensen zorgen ervoor dat het meel wordt ingepakt in kleine verpakkingen, ze helpen in de bakkerij, staan in de winkel, doen de schoonmaak en alle andere voorkomende werkzaamheden. Het is een vorm van dagbesteding.
De korenmolen is volop in gebruik. Dagelijks wordt meel gemalen voor ambachtelijke bakkerijen en thuisbakkers in heel Nederland. Ook particulieren kunnen bij de molen terecht. Op dit moment alleen op vrijdag en zaterdag, maar het is de bedoeling om de winkelopenstelling uit te breiden tot alle dagen van de week. Verkocht worden diverse soorten meel, bakmixen voor brood, pannenkoeken, cake en koek, eieren en ovenvers gebakken brood en banket. De klanten komen uit de weide regio, dus niet alleen uit de directe omgeving van Radewijk.
Andere verkooppunten in de gemeente Hardenberg zijn Streekproductenwinkel De Baander in Hardenberg en Plus Alfring in Baalderveld (Hardenberg).